‘WFH: Minder slecht dan ik had gevreesd’ 

Algemeen Dagblad, 21/02/63

Ik ben het nooit eens geweest met het draaiboek van Fons Rademakers. We hebben hooglopende ruzie gehad, maar toch moet ik zeggen, dat de film minder slecht is dan ik had gevreesd.  Aan de andere kant: hij is ook niet wat ik me had voorgesteld van de verfilming van mijn roman.

De compositie is hier en daar onlogisch, maar dat is het ergste niet. Wat ik Rademakers vooral kwalijk neem, is dat hij essentiële episoden heeft weggelaten, bijv. de taferelen in het boek, die betrekking hebben op Duckers homoseksualiteit.

Rademakers heeft die niet aangedurfd. Hij had alles moeten durven, desnoods een schandaal moeten riskeren, maar geen film moeten maken, die veertien jaar werd gekeurd.

In zekere opzichten heb ik bewondering voor zijn werk, maar als auteur kan ik hem moeilijk toejuichen. Het is hoog tijd dat we ook op het gebied van de film volwassen worden en de dingen durven te doen die men ook in het buitenland durft uit te beelden.